“Ik bespaar tijd door af en toe een avondstudie mee te pikken.”
“Mijn mooiste herinnering? De flexweek”
Het moment dat Kato Moors dit schooljaar het meeste bijblijft? Dat moet de flexweek wel zijn. Het aangepaste lessenrooster – met onder meer tijd voor zwemmen en een les body percussion – wist haar aangenaam te verrassen. Kato is dan ook een bezige bij.

In haar vrije tijd volgt ze bijvoorbeeld turnlessen. Die hobby combineert ze handig met de avondstudie op school, zodat ze zo weinig mogelijk tijd verliest: “De extra structuur die Lyceum Genk aan mijn dagen toevoegt, vind ik absoluut mooi meegenomen.”
“Ik voelde me best overweldigd”
Op dinsdagavond maakt Kato graag tijd voor haar passie: acro. Al komt daar wel de nodige planning aan te pas: “Als ik elke dinsdag eerst naar huis zou moeten gaan, om daarna weer meteen naar het turnen te vertrekken … dan zou ik heel wat tijd verliezen. Daarom blijf ik die dag op school voor de avondstudie. Zo kan ik mijn huiswerk al maken en dan rechtstreeks naar de turnhal gaan.”
Dat Lyceum Genk haar dagen beter helpt indelen, is nog maar één aspect dat Kato weet te appreciëren: “Ik kom van een heel kleinschalige lagere school. Toen ik voor het eerst op deze school aankwam, voelde ik me dus een tikkeltje overweldigd. Maar we werden allemaal heel warm ontvangen en onze meters en peters hielpen ons de school beter leren kennen. Daardoor wende ik snel aan het nieuwe leven op de middelbare school.”
De spannende wereld van STEM
Kato volgde tijdens de infoavond een proefles STEM, een besloot prompt om zich verder te verdiepen in wetenschap en techniek.
“Tijdens de infoavond leren we kinderen al wat programmeren en tonen we de nodige filmpjes. Dat helpt vaak om knopen door te hakken, weet STEM-leerkracht Ine Goossens: “Zowel kinderen als ouders vragen zich soms nog af wat STEM juist inhoudt. Tijdens de infoavond vliegen we er helemaal in, zodat de leerlingen een duidelijk beeld krijgen van de richting”.
“We dompelen onze STEM-leerlingen helemaal onder in de programmeerwereld. Ook zelf animatiefilmpjes maken en VR en AR horen daarbij”, vervolgt mevrouw Goossens. In het tweede jaar gaan de programmeertalenten van Lyceum Genk nog een stap verder: “Dan bouwen de leerlingen tijdens de flexweek zelf een escaperoom in een klas, waaruit hun tegenhangers van het eerste jaar moeten ontsnappen.” Dat klinkt spannend!