In gesprek met vader en zoon Vanoppen
“Peters en meters wijzen letterlijk en figuurlijk de weg”
Cas Vanoppen houdt wel van een uitdaging. Om die reden koos hij resoluut voor de richting Latijn. Hoewel hij op Lyceum Genk nog niemand kende, vond hij er al snel nieuwe vrienden en vriendinnen. Ook de peters en meters van zijn klas maakten het Cas makkelijker om zich aan te passen. Door tijd te maken voor een rustig gesprek bijvoorbeeld. Of de weg te wijzen toen Cas even de weg doorheen de gangen van het schoolgebouw kwijtraakte 🙂.

Tijdens de flexweek moesten Cas en zijn vrienden echter zelf naar een uitweg zoeken. Toen zaten ze namelijk opgesloten … in een toffe escaperoom: “De tweedejaarsleerlingen van de richting STEM hadden een escaperoom in elkaar gestoken in het thema ‘discotheek’. Dat vond ik het leukste moment van de flexweek.”
“Meer dan lessen leren”
Cas kende Lyceum Genk al omdat zijn zus ook voor onze school koos. Zelfs zijn mama zat vroeger bij ons op de schoolbanken. Al snel wist Cas welke richting hij zou volgen: “Mijn papa heeft in het middelbaar ook Latijn gedaan. Van wat hij erover vertelde, sprak die uitdaging mij heel erg aan.”
Voor papa Bart Vanoppen heeft een school echter veel meer te bieden dan de ene of de andere richting: “Voor ons als ouders is het belangrijk dat een school bepaalde klassieke waarden meegeeft en toch een hedendaagse aanpak hanteert. De leerlingen krijgen hier ook heel wat vaardigheden mee die ze later goed kunnen gebruiken. Van een gezonde werkattitude tot het omgaan met medestudenten en leerkrachten.”
Welkome rondleiding tijdens infodag
Bij de eerste kennismaking maakten de gebouwen van Lyceum Genk dadelijk indruk: “Ik vond dat de school iets weghad van een doolhof (lacht). Maar tijdens de infodag volgden we een rondleiding. Toen kreeg ik al een beter overzicht.” En in geval van nood zijn er altijd de meters en peters nog: “Zij hielpen in het begin als ik de weg naar een vaklokaal niet meer vond. Ook op andere momenten stonden ze trouwens altijd klaar voor ons.”
Iemand die je – letterlijk en figuurlijk – de weg wijst, dat is geen overbodige luxe voor leerlingen van het eerste jaar. Dat weet ook papa Bart: “De overstap naar het middelbaar mag je niet onderschatten. De leerlingen moeten plots grotere hoeveelheden leerstof verwerken, maar ook hun organisatietalent wordt fameus op de proef gesteld. Cas gaat bijvoorbeeld drie keer per week naar de voetbaltraining én moet daarnaast zijn schoolwerk gedaan krijgen. Dan helpt het als hij zowel thuis als op school juist begeleid wordt.”