Lyceum Genk ondertekent eerste Smartschool-charter van Limburg
Gebruik populair schoolplatform wekt ergernis bij leerkrachten, leerlingen en ouders
Om de zoveel maanden laait de maatschappelijke discussie weer op:
hoe ga je op een verantwoorde manier om met Smartschool? Het gebruik van het populaire schoolplatform wekt in heel Vlaanderen ergernis op bij leerkrachten, leerlingen en hun ouders. Lyceum Genk onderneemt daarom actie. Vandaag ondertekenen alle betrokken het eerste Limburgse Smartschool-charter. Hierin staan duidelijke richtlijnen, die verkeerdelijk gebruik rechttrekken.

Zowat 9 op de 10 Vlaamse scholen gebruikt Smartschool. Het idee is nobel: via digitale weg de communicatie tussen leerlingen, leerkrachten en ouders vergemakkelijken.
Maar elk platform is maar zo goed als de manier waarop je het gebruikt. Lees: verkeerdelijk gebruik van Smartschool leidt in de praktijk regelmatig tot wrevel. “Ik apprecieer zeker de pedagogische voordelen van Smartschool. Maar als leerlingen bijvoorbeeld om 20u ’s avonds nog een taak voor de
dag erna ontvangen, zorgt dat voor stress. Hetzelfde geldt voor leerkrachten, wanneer leerlingen hun berichten niet goed lezen of leraars online overstelpen met vragen”, ervaart Reinoud Vandervelden
(algemeen directeur Lyceum Genk).
Van suggestiewall tot overlegmoment
Daarom besloot Lyceum Genk de koe de bel aan te binden, vertelt Reinoud: “Onze leerlingen gaven hun input via het leerlingenparlement en een zogenaamde ‘suggestiewall’ in de eetzaal. Daarnaast legden we ons oor te luisteren bij de leerkrachten en sierde eenzelfde ‘suggestiewall’ ook de leraarskamer. Ten slotte brachten we het thema ter sprake in de schoot van het oudercomité. Al die ideeën goten we in één omvattend voorstel, met afspraken die voor iedereen gelden: het Smartschool-Charter.”
“Duidelijke richtlijnen verminderen stress”
Het befaamde charter vermindert de stress rond het platform en creëert begrip tussen alle betrokken partijen: “Concreet bevat het charter afspraken over hoe vaak je Smartschool dient te openen, binnen welke termijn je een antwoord mag verwachten of wat de deadline is om taken online te delen. Maar evengoed wijzen we de gebruikers erop dat het platform enkel voor schoolaangelegen-heden dient, en dus geen chatbox is.”
Het gaat om richtlijnen, die duidelijkheid scheppen over de wederzijdse verwachtingen, besluit Reinoud: “We gaan heus niet als een politieagent iedereen controleren. Integendeel, we hopen dat het charter iedereen inspireert om zijn gezond verstand te gebruiken. Of om de ‘nettiquete’ te respecteren, zoals dat tegenwoordige heet (lacht). Dat de verschillende partners het charter vandaag
unaniem ondertekenen, betekent alvast dat de afspraken breed gedragen worden.”
Smartschool-charter = wederzijds begrip
Om de zoveel maanden laait de maatschappelijke discussie weer op: hoe ga je op een verantwoorde manier om met Smartschool?
In ons Smartschool-charter vind je duidelijke richtlijnen, die verkeerdelijk gebruik rechttrekken.