Wat is dat nu eigenlijk, zo'n talentendag?
De talentendag: een steevast onderdeel van de flexweek.
Eén van onze belangrijkste pijlers op school is talentontwikkeling. En omdat wij het niet graag enkel bij woorden houden, voegen we de daad bij het woord en organiseren we drie keer per jaar een talentendag tijdens de flexweek. Van een gezonde brooddoos tot body percussion, het kwam ook weer tijdens de tweede editie allemaal aan bod.

De flex-weken zijn momenten waarin de leerlingen zich maximaal kunnen ontplooien. Daarom staan deze weken voor een groot deel in het kader van studiebegeleiding op maat. Om ervoor te zorgen dat elke leerling dezelfde kansen krijgt, worden ze voor bepaalde vakken in niveaugroepen ingedeeld. In deze niveaugroepen kunnen leerlingen op hun eigen tempo nieuwe leerstof verwerken of even extra stilstaan bij dingen die ze al eerder in de les leerden.
Maar talent reikt verder dan het lessenrooster en de klassieke vakken. Daarom hebben wij ervoor gekozen om elke woensdag van de flex-week om te dopen tot talentendag. Op deze talentendag zijn de leerlingen bezig met minder schoolse – doch niet minder relevante – vaardigheden, gegeven door leerkrachten die hier buiten de schooluren ervaring mee hebben. Hiermee hopen we hen dan ook een grotere portie zelfstandigheid en zelfredzaamheid mee te geven voor de toekomst.




Maar wat doen we dan allemaal op talentendag?
We focussen op gezondheid, zelfredzaamheid, artistiek talent, 21st century skills en probleemoplossend denken.
De gezondheidspijler wordt gedragen door een gedreven team rond mevrouw Grossard, lerares lichamelijke opvoeding en diëtiste. Binnen dit talentenblok leren de leerlingen waaruit een gezond lunchpakket bestaat en welke snacks in een gezond eetpatroon passen.
Bij meneer De Paep en meneer Gabriëls krijgen de leerlingen dan weer een heuse zelfverdedigingscursus voorgeschoteld: wat doen we als we onszelf moeten verdedigen in een gevecht? Meneer Gabriëls legt uit: “Tijdens deze twee uur werken twee klassen samen rond beweging, snelheid en verdedigingstechnieken. Omdat we twee klassen samenvoegen, kennen veel leerlingen elkaar nog niet. Dat is ideaal, want na twee uur samenwerken hebben ze gegarandeerd weer wat nieuwe vrienden gemaakt.”
Het team rond meneer Czornyj en meneer Vos leert de leerlingen in een aantal workshops creatief toneel brengen. Samen met enkele muzikale collega’s leert mevrouw Damen hen via body percussion dat er muziek in hun lichaam zit. Creatieve talenten kunnen tijdens de talentendag zeker en vast hun ei kwijt!


Ook de 21st century skills verliezen we op talentendag niet uit het oog. Meneer Ketelslegers en meneer Van Antwerpen leren de eerstejaars bloggen en vloggen als echte professionals. Zo leren ze zich zelfstandig bewegen in een online wereld waarin toch ook heel wat gevaren kunnen schuilgaan. Het project van februari sloot naadloos aan bij de Week tegen Pesten. Onze leerlingen gingen met veel enthousiasme aan de slag om filmpjes met tips tegen pesten te creëren.
Ten slotte bouwde een enthousiast team rond onze STEM-leerkrachten mevrouw Jans, meneer Maes en meneer Blokken samen met onze tweedejaars drie verschillende escape rooms. De eerstejaars kregen exact zestig minuten tijd om raadsels op te lossen en de sleutel van de deur terug te vinden. Spanning en stevig teamwork verzekerd!